Блог image

Какво е Z-Wave?

Z-Wave е безжична технология за интелигентен дом. Подобно на Wi-Fi, но създаден специално за домашна автоматизация и работи на различна радио честота. Тъй като е направен специално за Smart home, Z-Wave предлага някои предимства пред Wi-Fi или други безжични технологии за домашна автоматизация.

Като начало, Z-Wave е стандартизиран протокол. Това означава, че всички устройства „говорят един и същ език“, което ги прави лесни за интегриране помежду си. Комуникацията между устройствата винаги е двупосочна, т.е. устройствата потвърждават дадените им команди. Това прави устройствата Z-Wave много надеждни.
Z-Wave мрежата е изградена като решетъчна мрежа (англ. mesh network). Тази мрежа позволява на всички устройства да говорят помежду си и да предават команди на устройства, които не биха се свързали директно едно с друго. На практика това означава, че обхватът и надеждността на цялата мрежа се подобряват с всяко добавено от вас устройство и позволява на сензорите ви да работят като интелигентна система за сигурност.
Друго предимство е фактът, че Z-Wave устройствата използват честота 868.42 MHz, различен безжичен обхват от Wi-Fi и Bluetooth, и са с изключително ниско електромагнитно излъчване(около 4 000 пъти по-ниско от това на мобилните телефони). Това означава, че Z-Wave и други сигнали не си пречат.
Технологията също изисква много малко енергия. Размерът и енергийната ефективност на Z-Wave позволяват красиви, малки устройства, които да работят с една батерия повече от година.
За да бъде маркирано като Z-Wave всяко устройство минава през тестове в Z-Wave Alliance, като одобрението му означава, че е съвместимо с останалите Z-Wave продукти.

Каква е разликата между Z-Wave и Z-Wave Plus технология?

Добавянето на „плюс“ означава, че устройството има по-ново поколение чип вътре. Това често означава, че устройството има по-добър обхват и живот на батерията от устройствата, които не са Plus. Z-Wave Plus предоставя възможност за допълнителен клас криптиране на връзката S2-Security, но всеки производител решава дали ще го използва за своите устройства. Всички устройства с чип серия 700 разполагат с S2 и SmartStart.
Устройствата маркирани като Z-Wave и Z-Wave Plus се свързват и работят безпроблемно заедно.

Какви са недостанъците на Z-Wave?

Всяка технология има недостатъци. За Z-Wave основно е цената му. Z-Wave е първокласна технология, а надежността, обхвата и стандартизацията, които предлага не са безплатни. Едно от основните предимства на Z-Wave технологията е, че е безжична и много потребители избират да изградят своят Smart Home на етапи, за да не натоварват бюджета си. Все пак Z-Wave продължава да е с по-ниска цена от някои кабелни системи за умен дом.
Също така всички Z-Wave устройства се нуждаят от Z-Wave контролер, който да ги свързва в една затворена мрежа.

В заключение, Z-Wave е първокласна, енергийно ефективна технология за домашна автоматизация. Разнообразието във функциите и външния вид на предлаганите устройства от производители като FibaroAeotecNEO CoolcamMCO HomeQubino и много други отговарят на всички изисквания на потребителите.

 

За повече информация относно Z-Wave Alliance, моля, посетете https://z-wavealliance.org.

*Статията има за цел да предостави обща информация, не претендира за изчерпателност и конкретна техническа информация.

Ако искате да научите повече за домашната автоматизация или се интересувате от решения за домашна автоматизация, съобразени с индивидуалните нужди на домакинството Ви, не се колебайте да се свържете с нас. Можете също да разгледате и разделите Приложения и Ползи, където ще намерите конкретни примери за това как домашната автоматизация улеснява ежедневието Ви.