КАКВО Е ДОМАШНА АВТОМАТИЗАЦИЯ ИЛИ УМЕН ДОМ

Домашна автоматизация се нарича внедряването на устройства в дома Ви, чрез които уредите и системите в него се управляват автоматично и/или дистанционно. Основната идея зад домашната автоматизация е да можете да настройвате уред А и уред Б (или мрежа от няколко уреда) автоматично да се включват или изключват, да се намаляват или усилват, при зададени от Вас условия или при регистрирани определен тип входящи данни (висока температура, ниска влажност, движение в помещението и др.)

УМНА ДОМАШНА СРЕДА

КАКВО Е ДОМАШНА АВТОМАТИЗАЦИЯ image

В автоматизирания дом, уредите и устройствата сами се грижат за това как и кога да работят. Например тостерът в кухнята започва да пече филийки всеки ден в 7 часа, кафемашината се включва при засечено движение в кухнята, а овлажнителят за въздух започва да работи веднага, след като регистрира определено ниво на влажност в помещенията.

На практика домашната автоматизация е Вашият безжичен иконом, който прави ежедневието Ви по-удобно, внася комфорт в дома Ви и едновременно с това пести енергия. Той никога не забравя да изключи осветлението след вас, когато някой влезе да се къпе, активира вентилатора в банята, вдига щорите и пуска тихо радиото сутрин, докато се разсънвате, а нощем спира работата на всички уреди, които не ползвате, за да пести енергия.

КАКВО ВКЛЮЧВА ДОМАШНАТА АВТОМАТИЗАЦИЯ?

Като система от уреди и устройства, които си комуникират помежду си, за да подобрят комфорта, ефикасността и безопасността в дома Ви, автоматизираният дом включва различни интелигентни устройства (актуатори, адаптери, предаватели, повторители, контакти), сензори (за влажност, температура, качество на въздуха, движение, осветяване) и/или контролери (обикновени контролери, контролни центрове). Изброеното оборудване заменя или допълва настоящите Ви устройства, без в повечето случаи да са необходими допълнителни ремонтни работи.

Системите за домашна автоматизация могат да бъдат съвсем прости: например датчици, поставени на прозорците Ви, които изпращат сигнал при отваряне, за да се вдигнат външните Ви щори. Автоматизираният дом може да се състои и от много по-комплексна мрежа от инсталации и устройства. Такава мрежа може да включва контролен център, който Ви позволява да автоматизирате изключването на отоплението в определен час, пускането на осветление и включването на уреди, когато се приберете вкъщи, известяване чрез имейл и подаване на директен видео сигнал при наличие на движение в дома Ви и др.

КОЛКО СТРУВА ДОМАШНАТА АВТОМАТИЗАЦИЯ?

Цената за автоматизиране на дома Ви зависи от степента на сложност на желаната от Вас мрежа от сензори, устройства и контролери (управляващи устройства).

Очаквайте скоро електронния помощник на Домотика.БГ, с който ще можете да изчислите приблизителната цена на проекта, който искате да реализирате.

💡 Ако искате да научите повече за домашната автоматизация или се интересувате от решения за домашна автоматизация, съобразени с индивидуалните нужди на домакинството Ви, не се колебайте да се свържете с нас. Можете също да разгледате и разделите Приложения и Ползи, където ще намерите конкретни примери за това как домашната автоматизация улеснява ежедневието Ви.